domingo, 23 de febrero de 2014

PANTEÓ DE L’ANTONI JANÉ FORMOSA. VILAFRANCA. EL PENEDÈS SOBIRÀ.

Josepa Pascual i Formosa, esposa de l’Antoni Jané Formosa , el 27 de febrer de 1923, va encarregar la capella funerària al contractista picapedrer Manuel Güell Rovirosa, realitzada pel constructor vilafranquí Ramon Gelida sota la direcció de l’arquitecte Santiago Güell i Grau ( Vilafranca del Penedès, 1 de febrer de 1869 + 31 de desembre de 1955), que considerava aquest panteó com la seva obra mestra.http://www.iepenedesencs.org/delpenedes/DelPenedes25.pdf

Es tracta d’una capella construïda en estil neogòtic, de planta quadrangular, amb un absis poligonal; aplega tots els aspectes del gòtic arquitectònic: pinacles, contraforts, rosetó, arcs i tota mena de detalls, entre els quals destaquen els d’ornamentació vegetal i animal, a més d’un timpà esculpit amb el tema de la resurrecció.

A l’interior hi ha capitells de decoració floral i relleus amb temes religiosos, un altar, un sant Crist i àngels i un arc triomfal apuntat i esgrafiats.


La descripció tècnica ens diu ; panteó de planta quadrada amb contraforts als angles i un absis posterior de cinc trams. Hi ha un sarcòfag a l'exterior dels dos laterals. El cimbori és octogonal amb finestres ogivals, acabat interiorment en cúpula i externament amb pinacles i creu.

A la façana principal, hi trobem la porta d'accés adintellada, al damunt hi ha una arquivolta apuntada amb timpà on s'hi representa, en relleu, el tema de l'ascensió de Crist. Al seu damunt s'hi observa una rosassa esculpida amb la imatge del Pare etern.

Hom pensa que ens manquen dades pel que fa a l’autoria d’aquest panteó, en el que l’escultura té una paper molt rellevant, sou pregats de fer les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.con

No hay comentarios:

Publicar un comentario