martes, 25 de febrero de 2014

ESGLÉSIA DE SANTA MARIA D'ELENA, SANT ANIOL DE FINESTRES, LA GARROTXA. GIRONA. CATALUNYA

El Sergi Campas Canalías , publicava una fotografia d’aquest santuari conegut també amb el nom de Santa Maria de Sobreroca, d'origen romànic, amb algunes remodelacions posteriors.

Disposa d'una sola nau i absis semicircular a llevant. La porta d'ingrés és a ponent i es troba protegida per una gran porxada d'època més avançada.


El campanar és d'espadanya de doble obertura i s'assenta damunt la paret oest. A sota hi ha una petita finestra que dóna llum a l'interior.

Fins l'any 1936 s'hi va venerar una imatge de transició entre el romànic i el gòtic de 50 centímetres d'alçada, la verge entronitzada portava corona imperial i sostenia un ceptre amb la mà dreta mentre que amb l'esquerra aguantava el seu fill.

Les primeres notícies històriques de Santa Maria d'Elena es remunten al testament fet l'any 1212 per Arnau del Torn, el qual llega 5 sous a "Sancte Marie de Suprarrocha". L'any 1391 serà esmentat en el testament d'Hug, baró de Santa Pau com a "Santa Maria o capella de Sobreroca"

Situat al puig d'Elena (565 m), a l’oest de Sant Andreu, el santuari de Santa Maria pertany a la mateixa parròquia de Sant Andreu de la Barroca. S'hi arriba per un trencant que trobem a mig camí de Sant Andreu.

Se sap que, a finals del segle XIX hi havia viscut un ermità, segurament a les estructures avui en runes que hi ha al costat de l'església.

L'ermita de Nostra Senyora de Lena, Santa Lena o Mare de Déu de Puig d'Elena, és un edifici romànic del segle XIII Consta d'una sola nau, senzilla, un absis semicircular, malmès pels terratrèmols del segle XV, un campanar d'espadanya i un porxo. De l'edifici romànic original en resten bona part de l'absis i alguns vestigis de les parets. El teulat és de teula àrab a dues vessants. De la façana romànica hi destaquen la porta, adovellada de mig punt, (amb seients interiors a banda i banda) que es clou amb campanar d’espadanya de doble obertura. Veritablement és una construcció discreta i actualment és la que es troba més cuidada.

A l'interior, i rere l'altar, al presbiteri, es mostra la imatge de la Mare de Déu, emmarcada per unes pintures murals dibuixades i pintades originalment per mossèn J. Pujolàs ( ens agradarà rebre a l’emal coneixercatalunya@gmail.com dades del lloc i data de naixements i traspàs d’aquest prevere ) l'any 1946. Amb el pas dels anys, les pintures eren malmeses, així que, voluntaris i amics del Santuari, la referen (que no restauraren) i repintaren de nou al 2011

La devoció a la Verge de Lena és per a la protecció dels habitants de Sobre Roca i de totes les Valls que l'envolten. S'hi celebra l'aplec la segona Pasqua o Pentecosta.

http://www.llemena.com/content/les-tres-ermites-de-la-barroca-sant-andreu-sta-elena-i-sant-roc

Algunes fonts - erròniament - el situen al terme d’Amer

No hay comentarios:

Publicar un comentario