jueves, 20 de febrero de 2014

EDIFICI DE LA FUNDACIÓ SANTA TERESA. SANTA OLIVA. EL PENEDES JUSSÀ

Rebia un e.mail de l’Àngels Santacana Figuerola, de la Coordinació de museus del Vendrell, en el que en relació a l’edifici modernista de la Fundació Santa Teresa a l’Avinguda de Santa Oliva, nº 20-22, 43700, em deia :



Inaugurada al juny de 1906, la propietat està situada a l’Avinguda de Santa Oliva, una part de les terres pertanyen al terme municipal del Vendrell i la resta amb l’edifici, al de Santa Oliva, la finca era propietat de Miquel Puig i Amat, la finca tenia una casa per al masover , i un llac amb un moli de vent i motor mogut per electricitat. Hi havia un magnífic jardí i a les terres s’hi cultivaven avellanes, oliveres i horta.

El colombià Rafael Larraniaga Zambrano, arribat des de Xile als inicis del segle XX, va adquirir la torre Puig, i la va fer reformar – per algun mestre i/o arquitecte que desconeixem hores d’ara - en estil modernista, així son de la seva època la casa principal, amb torratxa, i algunes de les construccions annexes, com un magatzem coronat amb un original 1920.

http://www.semana.com/nacion/articulo/la-otra-guerra-del-amazonas/25126-3

http://www.banrepcultural.org/blaavirtual/historia/pad/pad4a.htm

http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1936/03/31/pagina-3/33137239/pdf.html?search=%20Rafael%20Larraniaga%20Zambrano

L’any 1960 va ser adquirida pel vendrellenc Lauro Sumoy.

Actualment és la seu de la Fundació Santa Teresa que ha restaurat l’edifici.

La descripció tècnica ens diu ; casal modernista de dues plantes amb jardí, on destaca la façana decorada amb carreus picats, motius vegetals i rajoles de color verd. Els baixos presenten una portalada d'arc escarser i una finestra lateral amb una reixa còncava. La planta noble té una gran balconada convexa, on la porta balconera presenta una forma el•líptica dividida, mitjançant pilastres, en quatre obertures. A cada costat del balcó hi ha dues grans finestres d'arc escarser. El rematat de l'edifici és de forma corba i al mig té dues pilastres adossades que contenen un contra relleu amb les quatre barres, i damunt d'aquest una guarnició. Cal ressaltar la torre de forma quadrada de la part del darrera, envoltada de quatre pilastres amb pinacles de color verd, i una teulada de quatre vessants i finestres d'arc escarser.

Situada doncs al terme de Santa Oliva, demanarem a l’ajuntament aj.santaoliva@altanet.org les dades del mestre d’obres i/o arquitecte autor del projecte, i també al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin ), dades i fins imatges de la Capella de la casa.

La nostra gratitud a l’Àngels Santacana Figuerola, de la Coordinació de museus del Vendrell.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Isabel Cubero Lavado, Benemèrita Alcaldessa de Santa Oliva , en relació a la petició que fèiem, ens fa arribar un email en el que ens diu : ‘us informo que no us podem facilitar aquesta informació segons la Llei Orgànica 5/1999 de Protecció de les dades de caràcter personal’.

No hay comentarios:

Publicar un comentario